949 Views |  4

Esquire magazine

In de maart 2015 editie van Esquire magazine Nederland is een interview te lezen van Justin Samgar waarin hij vertelt over de poëzie die hem inspireerde op de belangrijke momenten in zijn leven.

Maar natuurlijk laat hij ook zien (met 8 pagina’s) dat de nieuwe lentekleren soepel vallen en licht kleuren. Met dank aan Gucci, Tommy Hilfiger, COS, Hugo Boss, Hermes en Paul Smith.

Interview door Vanessa Oosteijen
Fotografie van Mark Groeneveld
Styling door Pieter van Loon
Visagie door Alexandra Borcila

Esquire

fragment van interview

Justin Samgar (ook bekend als PoetryPusher), groeide op in een redelijk bekende sekte die zichzelf ook wel ‘De Waarheid’ noemt. Nadat hij op zijn 16de afscheid had genomen van de waarheid van zijn ouders, en vervolgens rond zijn 30ste van zijn vrouw en baan, begon hij op te treden als dichter.

Hij draagt voor op (literaire) evenementen en festivals en is momenteel de stem in de commercials van verzekeringsmaatschappij Menzis.

Vanaf februari is hij te zien in De Absolute Waarheid, zijn eigen poëtische cabaretshow, gebaseerd op de gelijknamige sprookjesbundel die hij in april uitgeeft in eigen beheer.

De nieuwe lentekleren vallen soepel en kleuren licht, kijk maar naar dichter Justin Samgar (die zichzelf op verzoek van Esquire poëtisch introduceert).

 

Vers 2: De verandering

Want ik hou van jou
is niet de sleutel tot een ander
maar ik hou van mij
al klinkt het bot en slecht
want wie van zichzelf houdt
die geeft pas echt iets kostbaars
als hij ik hou van jou
tegen een ander zegt

(Ik hou van mij – Harrie Jekkers)

“Toen ik op mijn 28ste behoorlijk vast zat met mezelf, was dit één van de liedjes die mij deden beseffen dat het tijd werd om voor mezelf te kiezen. Twee jaar later was ik freelance dichter, gescheiden, regelmatig te zien op tv en radio en verhuisd naar Amsterdam. Net als toen ik op mijn 16de wegliep van huis uit zelfbescherming, was dit ook een moment waarop ik voor mijn eigen hart en instincten koos.”

 

Esquire magazine

Vers 5: De Waarheid

Heaven only knows
Cause I don’t understand
Won’t you tell me please
What’s the master plan
Spent so many days
Sitting on a cloud
Heaven only knows
So I’ll just move the crowd

(K-os – Heaven Only Knows)

“Toen ik deze band live zag spelen op Lowlands, hoorde ik een tekst die ik nooit meer zal vergeten. Ik genoot zo van dat moment dat ik er vochtige ogen van kreeg. De tekst zei mij dat ik niet precies hoefde te weten waarom, maar dat ik gewoon het publiek moet bewegen met mijn verhalen, gedichten en liedjes. Soms hoor ik dingen in liedjes en denk ik dat het een boodschap is, speciaal voor mij. Maar het gaat natuurlijk niet om de luisteraar, de artiest of een andere godheid, het gaat om het magische moment dat iemand iets van zichzelf herkent of interpreteert in het werk van een ander.”

Esquire

Vers 9: Verzoening

Het is de PoetryPusher
De witte woordendealer
De zoon van een predikant die nooit wilde knielen
Hij verzamelt volgelingen uit verschillende kringen
om zichzelf te omringen met de betere dingen des levens
Hij leeft dus zijn leven
en zijn leven is het Woord
dat hij letter voor letter leeft
als hij tussen zijn zinnen zweeft

“Toen ik al een aantal jaren aan het optreden was als huisdichter, realiseerde ik me opeensdat ik hetzelfde doe als mijn vader doet. Hij staat op het station en gaat langs deuren om de Bijbel te verkopen en ik sta op festivals en evenementen, in theaters en in de media om mijn woord en mijn waarheid te verspreiden. Ik besefte hoe dankbaar ik ben voor mijn ogenschijnlijk moeilijke jeugd. Het heeft ervoor gezorgd dat ik nu ben wie ik ben en kan doen wat ik nu doe en meemaak.”

Esquire magazine

 

Justin Samgar boeken als artiest kan via info@poetrypusher.com

Biografie

Justin Samgar is een verhalenverteller die, nadat hij een lokale poetryslam had gewonnen, aan het begin van zijn carrière huisdichter werd bij BNN en 3FM voor diverse radio- en tv-programma´s. Getriggerd door dit succes begon hij fulltime te dichten in opdracht voor media, bedrijven en evenementen met zijn onderneming PoetryPusher.

Wel merkte Justin dat zijn ambitie verder reikte dan het dichten in opdracht. Daarom besloot hij in 2013 met de hulp van 27 artiesten en muzikanten het album SpaceAgePoetry uit te geven. De usb-stick in pil-vorm bevatte 13 mp3’s met zijn poëtische teksten over nieuw gecomponeerde muziek. Dat bleek  een groot persoonlijk succes en bepaalde de nieuwe koers. In 2014 volgde de Triptiek-sessies waarin Justin Samgar op elke EP met 1 specifieke producer samenwerkt.

Naast muziek, tekst en poëzie is hij in 2014 ook begonnen op te treden met zijn poëtische cabaretshow De Absolute Waarheid. Hierin combineert hij poëzie, muziek, comedy en verhaalkunst. De show is gespeeld in De Kleine Komedie, Het Kunstenaarsbal, Stukafest, Amsterdams Kleinkunst Festival en andere.

In 2015 geeft Justin zijn sprookjesbundel betiteld als De Absolute Waarheid uit in eigen beheer. Deze zal in april naar buiten komen en bevat versjes, sprookjes, tekeningetjes, liedjes, rijmpjes, zinnetjes en andere dingetjes die Samgar de laatste 5 jaar heeft geschreven.

Een hardwerkende podiumkunstenaar met veel liefde voor zijn vak en de mensen om hem heen. De passie waarmee hij spreekt is dan ook één van zijn sterke punten. Niet vreemd voor de zoon van een predikant die nu zijn eigen waarheid heeft gevonden. Met zijn humor, openheid, charme en een eigenzinnig ritme weet hij dan ook menig publiek te raken.

 Esquire magazine
All photography by Mark Groeneveld