SPOKEN WORD AMSTERDAM

Stichting De Verteller stimuleert te allen tijde woordkunst en dan met name spoken word in Amsterdam-West en de rest van de stad.

ONS FUNDAMENT

De groei en verbinding van spoken word met al zijn facetten in het Nederlandse cultuurlandschap.

ONZE MISSIE

Stichting De Verteller verbindt spoken word artiesten, jonge talenten, verwante genres en natuurlijk publiek met elkaar en helpt daarin alle betrokkenen te groeien.

ONZE VISIE

Verhalen en creativiteit moeten in alle vrijheid gedeeld worden. De stichting wil Amsterdam-West tot een bruisend epicentrum van spoken word in Nederland laten groeien. Van hieruit zoeken we dan weer verbinding met andere steden in Nederland en daarbuiten.

Contact opnemen

WAAR DRAAIT STICHTING DE VERTELLER OM?

In alle projecten die initiatiefnemer Justin Samgar de Verteller aangaat, draait het om creativiteit, verhalen delen, vrijheid en om verbinding. Dit zijn ook de pilaren van Stichting De Verteller. Het is een platform waarmee we artiesten en verhalen verder helpen om het juiste publiek te bereiken.

LITERAIRE EVENEMENTEN – WILDE WOORDEN

We organiseren evenementen onder de naam Wilde Woorden. De naam geeft zelf al aan dat woorden vrij en wild mogen zijn. Dat we geen literaire regels hoeven te volgen. Dat alle verhalen en woorden er mogen zijn. Ook al zijn ze soms schurend, schokkend of taboedoorbrekend. Amsterdam en de rest van Nederland mogen wel een beetje geprikkeld worden.

We richten ons qua eventproductie momenteel op drie locaties maar staan ervoor open om er meer te ontwikkelen in de toekomst. Voorwaarde hiervoor is dat het iets nieuws is, iets toevoegt aan het huidige aanbod en geen kopie van de andere evenementsoorten die we nu produceren. We hebben het dan over de volgende evenementen in het:

  • …concertgebouw van Amsterdam.
  • …Westerpark in Amsterdam.
  • …Erasmuspark in Amsterdam.

Meer zien van deze evenementen?

Bekijk de video’s van Wilde Woorden op YouTube

WILDE WOORDEN IN HET CONCERTGEBOUW AMSTERDAM

Opzet van de avond is dat er drie of vier gevestigde woordkunstenaar aan klassieke muzikanten worden gekoppeld voor een aantal repetities, zodat elk duo een show van 20 minuten op het event presenteert. Een samenkomen van genres waarin woorden en tonen uiteindelijk samen een nieuw verhaal vertellen.

WILDE WOORDEN IN HET WESTERPARK AMSTERDAM

Een jaarlijks festival in het Westerpark waar poëzie, rap, theater en proza, maar bovenal spoken word de boventoon voert. Diverse woordkunstpodia en -collectieven uit Amsterdam en omgeving krijgen een plek op dit festival. Er is een hoofdpodium en ruimte voor randprogrammering bij de horeca van Westergas, maar natuurlijk ook in het Westerpark zelf. We streven altijd naar een divers programma waarvan minimaal 33% uit Amsterdam-West komt.

WILDE WOORDEN IN HET ERASMUSPARK AMSTERDAM

Een jaarlijks festival in het Erasmuspark waar vooral beginnend talent een podium krijgt. Er is een klein intiem podium in het Eikenbosje waar je fijn kunt luisteren naar opkomend talent. Ook hier streven we altijd naar diversiteit en dat minstens 33% van de talenten uit Amsterdam-West komt.

TALENTONTWIKKELING EN WORKSHOPS

Sinds 2020 geven we met Wilde Woorden workshops aan beginnende spoken word artiesten. Hier krijgen ze handvatten om zich verder te ontwikkelen en toe werken naar een performance of de productie van een spoken word video.

Als beginnend artiest is het ontzettend waardevol om een video van je eigen performance te hebben, zeker in deze tijd. Op die manier kun je aan de wereld (media/podia/publiek) laten zien wat je in huis hebt als artiest.

SPOKEN WORD LEREN?

Dit traject willen we in de komende jaren voortzetten en verder ontwikkelen. Met zo’n spoken word video heb je ook een duidelijk einddoel. Op de weg ernaartoe nemen we de cursisten mee langs de volgende punten:

  • Identificatie – Wie ben je en wat is je verhaal?
  • Inspiratie – Waar vind je inspiratie?
  • Associatie – Hoe blijf je creatief?
  • Creatie – Wat heb je gemaakt en wat wil je vertellen?
  • Presentatie – Hoe zorg je dat mensen je begrijpen?

In de toekomst willen we graag kijken hoe we het ontwikkelen van talenten en artiesten kunnen verbreden. Zakelijke coaching om handvatten te geven in je carrière als spoken word artiest. Denk aan een traject waar je leert je eigen boekingen te beheren, subsidies aan te vragen of een theatershow te creëren. We willen door de combinatie van talentontwikkeling en literaire evenementen een community opbouwen.

Contact opnemen

KARAKTER VAN STICHTING DE VERTELLER

Het karakter van Stichting De Verteller is het best te omschrijven als ‘de Schepper’. We denken vanuit de maker en artiest. Als organisatie willen we met onze activiteiten zaadjes planten en helpen ontwikkelen. Met onze projecten cultiveren we individualisme, maar ook een groepsgevoel.

We creëren een stabiel klimaat voor de spoken word community en kunstvorm zelf, maar blijven ook uitdagen. We willen de kwaliteit van het aanbod versterken. Een groter publiek bereiken en creëren. Diversiteit zien we als iets vanzelfsprekends, het gaat er immers om iedereens unieke verhalen te ontdekken. De sfeer op de evenementen en workshops is dan ook warm, menselijk en vertrouwelijk. Bij Wilde Woorden voel je je pas écht vrij.

HET ONTSTAAN VAN DE STICHTING

Als huisdichter van Westergas werd Justin Samgar de Verteller gevraagd of hij een literair evenement in het Westerpark wilde organiseren. Omdat Justin al veel kleinere evenementen rondom podium- en woordkunst heeft georganiseerd, vroeg hij zich af wat er deze keer anders kon, wat het belangrijkste voor hem was om te behouden en wat de omgeving nodig heeft. De tijd bracht mogelijkheden en al snel waren er diverse evenementen en workshops rondom spoken word georganiseerd onder de naam Wilde Woorden. Om deze activiteiten verder te ontwikkelen en laten groeien is Stichting De Verteller opgezet.