Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Van maker tot stichting

SPOKEN WORD AMSTERDAM

Stichting Wilde Woorden stimuleert te allen tijde spoken word in Amsterdam-West en de rest van de stad.

ONS FUNDAMENT

De groei en verbinding van spoken word in het Nederlandse cultuurlandschap.

ONZE MISSIE

Wilde Woorden verbindt spoken word artiesten, jonge talenten en publiek met elkaar en helpt alle betrokkenen te groeien.

Onze visie

Verhalen en creativiteit moeten in alle vrijheid gedeeld kunnen worden. We willen Amsterdam-West tot het bruisende epicentrum van spoken word in Nederland laten groeien. Van hieruit zoeken we dan weer verbinding met andere steden in Nederland en daarbuiten.

Waar draait Stichting Wilde Woorden om?

In alle projecten die Justin Samgar aangaat, draait het om creativiteit, om verhalen delen, om vrijheid en om verbinding. Met dit in gedachte is de naam Wilde Woorden bedacht, naast het feit dat de link met het Wilde Westen snel is gelegd (Amsterdam-West). De naam Wilde Woorden geeft aan dat woorden vrij en wild mogen zijn. Dat we geen literaire regels hoeven te volgen. Dat alle verhalen en woorden er mogen zijn. Ook al zijn ze soms schurend, schokkend of taboedoorbrekend. Amsterdam en de rest van Nederland mogen wel wat meer geprikkeld worden.

Spoken word festival Wilde Woorden

Literaire evenementen

We richten ons qua eventproductie momenteel op twee soorten literaire evenementen, maar staan ervoor open om eventueel een derde soort te ontwikkelen. Voorwaarde hiervoor is dat het iets nieuws is, iets toevoegt aan het huidige aanbod en geen kopie van de twee evenementsoorten die we nu produceren. We hebben het dan over de volgende twee spoken word festivals:

Wilde Woorden Festival in het Westerpark Amsterdam

Een jaarlijks festival in het Westerpark waar poëzie en storytelling, maar bovenal spoken word de boventoon voert. De kleinere literaire podia en groepjes uit Amsterdam-West en omgeving krijgen een plek op dit festival. Er is een hoofdpodium en ruimte voor randprogrammering bij de horeca van Westergas, maar natuurlijk ook in het Westerpark zelf. We streven altijd naar een divers programma waarvan minimaal 33% uit Amsterdam-West komt.

Entrée X Wilde Woorden in het Concertgebouw Amsterdam

We hebben voor nu de mogelijkheid gekregen om vier evenementen te produceren in samenwerking met jongerenvereniging Entrée van het Concertgebouw en -orkest. Twee daarvan hebben plaatsgevonden in 2021 en waren succesvol qua bezoekersaantallen en -samenstelling. Opzet van de avond is dat er drie of vier spoken word artiesten aan klassieke muzikanten worden gekoppeld voor een aantal repetities, zodat elk duo een show van 20 minuten op het event presenteert.

Spoken word masterclasses met coach Roziena Salihu

Talentontwikkeling op het spoken word event

We hebben in 2020 en 2021 masterclasses gegeven aan beginnende spoken word talenten uit Amsterdam-West. Op het festival in 2021 gaf coach Ike Krijnen een spoken word masterclass. In de periode die eraan voorafging begeleidde coach Roziena Salihu een groep om uiteindelijk met drie cursisten eigen spoken word video´s te maken. Als beginnend artiest is het ontzettend waardevol om een video van je eigen performance te hebben, zeker in deze tijd. Op die manier kun je aan de wereld (media/podia/publiek) laten zien wat je in huis hebt als artiest.

In 2022 en de jaren erop willen we dit net als vorig jaar doen in de aanloop naar het festival in Westerpark. Op die manier kunnen de talenten uit West ook nog eens optreden op het festival zelf. De masterclasses bestaan uit 5 lessen voor 10 cursisten van 15-35 jaar en een videoshoot voor de drie meest ambitieuze cursisten. In dit traject maken we gebruik van meerdere coaches om de cursisten zo veel mogelijk mee te geven van de diversiteit in spoken word.

Spoken word leren?

Dit traject willen we in de komende jaren voortzetten en verder ontwikkelen. Met zo’n spoken word video heb je ook een duidelijk einddoel. Op de weg ernaartoe nemen we de cursisten mee langs de volgende punten:

 1. Identificatie – Wie ben je en wat is je verhaal?
 2. Inspiratie – Waar vind je inspiratie?
 3. Associatie – Hoe blijf je creatief?
 4. Creatie – Wat heb je gemaakt en wat wil je vertellen?
 5. Presentatie – Hoe zorg je dat mensen je begrijpen?

 

In de toekomst willen we graag kijken hoe we het ontwikkelen van talenten en artiesten kunnen verbreden. Zakelijke coaching om handvatten te geven in je carrière als spoken word artiest. Denk aan een traject waar je leert je eigen boekingen te beheren, subsidies aan te vragen of een theatershow te creëren. We willen door de combinatie van talentontwikkeling en literaire evenementen een community opbouwen.

Karakter van Stichting Wilde Woorden

Het karakter van Stichting Wilde Woorden is het best te omschrijven als ‘de Schepper’. We denken vanuit de maker/artiest. Als organisatie willen we met onze activiteiten zaadjes planten en helpen ontwikkelen/groeien. Met onze projecten cultiveren we individualisme, maar ook een groepsgevoel.

We creëren een stabiel klimaat voor de spoken word community en kunstvorm zelf, maar blijven ook uitdagen. We willen de kwaliteit van het aanbod versterken. Een groter publiek bereiken en creëren. Diversiteit zien we als iets vanzelfsprekends, het gaat er immers om iedereens unieke verhalen te ontdekken. De sfeer op de evenementen en workshops is dan ook warm, menselijk en vertrouwelijk. Bij Wilde Woorden kun je je vrij voelen.

Het ontstaan van Wilde Woorden

Als huisdichter van Westergas werd Justin Samgar gevraagd of hij een literair evenement in het Westerpark wilde organiseren. Omdat Justin al veel kleinere evenementen rondom podium- en woordkunst heeft georganiseerd, vroeg hij zich af wat er deze keer anders kon, wat het belangrijkste voor hem was om te behouden en wat de omgeving nodig heeft.

Evenementen van Justin Samgar

In de evenementen die Justin Samgar organiseert wordt er altijd een verbinding gelegd tussen verschillende werelden.

 • 2009 De Woordmeester in Bibliotheek Almere

Poetryslam tussen rappers en dichters.

 • 2011-2014 PoetryLounge bij HCC in Amsterdam ZO

Jamsessie met woordkunstenaars en muzikanten.

 • 2015 Grootse Woorden in De Kleine Komedie Amsterdam

Festival waar spoken word, theater en cabaret samenkomen.

 • 2016-2018 Radiator in Radion Amsterdam

Spoken word artiesten op elektronische muziek.

 • 2019 #jegaatkomen

Talkshow met kunstenaars, filosofen en schrijvers over seks en seksualiteit.

 • 2020 Wilde Woorden Festival in Het Westerpark

Spoken word- en poëziepodia uit A’dam krijgen allemaal hun eigen plek.

 • 2021 Wilde Woorden in Het Concertgebouw

Spoken word artiesten en klassieke muzikanten creëren samen een nieuw stuk.

Spoken word workshops

In de spoken word workshops en – masterclasses die Justin Samgar geeft staat altijd het ontdekken en blootleggen van je ware zelf en je ware verhaal centraal: de verbinding met jezelf.

 • 2010 Oostvaarderskliniek Almere

Creatief schrijven met TBS-gevangenen.

 • 2011 -2012 Young In Prison

Spoken word aan jeugddelinquenten.

 • 2012-2014 Noordjes Kinderkunst

Creatief schrijven met basisschoolkinderen.

 • 2015-2018 UvA/CREA Amsterdam

Spoken word masterclasses aan volwassenen.

Spoken Agency artiesten

Kunnen we je helpen?

Net als bij het presenteren en spreken is Justin erg kieskeurig voor welke projecten hij programmeert of organiseert. Maar als hij ergens aan begint gaat hij er ook volledig voor. Wil je meer weten over Justin Samgar als organisator of programmeur of wil jij hem boeken? Neem dan gerust contact op via 06 28 43 24 59 of info@spokenagency.nl.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.